Selecteer een pagina

Gelegenheidskleding of je eigen look?

door | feb 2, 2022 | StylExperience blog

Feestkleding, vrijetijd kleding, vakantiekleding, casual kleding, zakelijke kleding. Hoe vaak of weinig kleed je jezelf om overdag? En hoe ga je om met kleding. Bescherm je je kleding bijvoorbeeld met schort, tijdens het koken? Hoe zit het met je eigen verzorging. Heb je een routine? En hoe was het toen je klein was? Ik neem je mee in mijn eigen kledingreis.

Doordeweekse kleding

Elke avond legde mijn moeder kleren voor mij klaar voor de volgende dag. Meestal voor schooldag. Want in het weekend en in de vakanties deed ik ‘vrije-tijds-kleren’ aan. Oh en met de feestdagen droeg je natuurlijk feestkleding. En die zocht ik samen met mijn moeder uit. Meestal moest er een nieuwe outfit gekocht worden, vaak was dat voor de Pasen.

Kleding die mij moeder klaargelegd had voor de volgende dag moest ik aantrekken ’s ochtends, natuurlijk. Maar dat deed ik niet. Ik deed ’s ochtends mijn kledingkast open.

De deurtjes van mijn kledingkast waren donkerbruin glad gelakt. En de inhoud van mijn kledingkast was altijd opgeruimd. En dat is altijd zo gebleven. Ik hou ervan wanneer ik mijn kledingkast opendoe: praktisch – opgeruimd – overzichtelijk.

In mijn kast had ik zoveel leuks dat ik er mijn eigen combi-creatie van maakte. En als ik naar beneden kwam in mijn eigen bij-elkaar-gezochte-combi-creatie, merkte mijn moeder het wel op, zei daar iets van en liet het voor wat het was.

Weekend en vakantie kleding

Er was ook een aparte kast. Kast vol vrije-tijds-kleding. Dat is kleding die vies mag worden. Maar ook chill kleding. En ook kleding die net niet netjes genoeg is voor …tja, netjes. Die kast was mijn lieveling.

Feestkleding

Dat was ook leuk. Grotere kast met hangruimte en allemaal leuke nette kleren. Kleren die we bewaarden voor speciale gelegenheden en zondag-kleren. Mijn kamer was groot genoeg voor kledingkasten om zelfs een paar van mijn moeders feest kleren te bewaren.

Tassen vol nieuwe kleren

Uit Rusland kwamen ze. De twee Russische zussen met tassen vol kleding voor dames, kinderen en heren. Ze liepen langs huizen kleding te verkopen. En over twee wekend kwamen ze weer. Dus hadden ze jouw maat niet, brachten ze die dán wel. En voor de feestdagen kwamen ze met de prachtigste setjes aan. Ik weet nog, als ze gesignaleerd werden in het dorp, kreeg ik een telefoontje dat ze er waren. Pfiet pfiet, ik was dolblij. Het was gewoon magisch. De grote tassen gingen open. En wat daar uitkwam was vaak iets waar ik meteen combinatie met andere kleding uit mijn kledingkast mee kon maken. En als er een feest outfit uitkwam, voelde ik me net een prinses.

Zak vol oude kleren

Ik ben opgegroeid in een groot huis zonder zolder. In plaats daarvan hadden we een kamer waar je alles wat je anders op zolder zou bewaren, daar kunt bewaren. En mijn moeder vond daar een zak vol kleren van de jaren 70-tig die van mijn vader waren geweest. Toen was ik een jaar of dertien, denk ik. En weer zo’n magische zak waar van alles tevoorschijn komt. Broeken met wijde broekspijpen, overhemden met grote puntige kragen, zelfs een geribde overhemd met van die grote borstzakken, wat nu ook helemaal hip is. De spijkerbroeken heb ik opgepimd met tekeningen en letters. De overhemden droeg open over een simpel witte T-shirt. Het was a-we-some. Dat was dan mijn vrijetijd-kleding 2.0 waarin ik mij stoer, sterk en helemaal mijzelf voelde. De kleding en mijn gevoel werden versterkt in deze kleding. Ik voelde me of ik alles aankon.

Al die kasten

Ik was me bewust van het feit dat ik me niet als IK voelde in rood gelakte ballerina’s en jurk met pofmouwtjes. Maar het was zondag. En naar de kerk draag je nette kleren. Dus dat deed ik. Door de week draag je nettere kleding naar school. Na school en in het weekend kun je aan wat je wil, maar niet te netjes, want als het beschadigd raakt, is het zonde. Dus 2x per dag aankleden. En als je pyjama draagt, 3x. Dat vond ik toen ik klein was, helemaal okay, verkleedpartij.

Thuis in je oude kloffie

En als je thuis bent, kun je ‘lekker je zelf zijn’ en in je oude kloffie lopen. Maar als je naar buiten gaat, ook al is het alleen naar de supermarkt, omkleden, make-up op en dan pas gaan. Dat deed ik. Ik ging nooit never in mijn joggingbroek naar buiten. Ik zag aan de andere mensen om mij heen dat het er niet flatteus uitzag. En zo wilde ik niet zijn.

Toen was ik het zat

Na mijn eigen innerlijke en uiterlijke StylExperience heb ik het anders aangepakt. Er goed uitzien voor de buitenwereld? Nee. Er goed uitzien alleen als ik naar buiten ga? Nee. Er verzorgd uitzien voor mijzelf? Ja. Beter. Mijn routine heb ik aangepast. In de ochtend maak ik mij klaar voor de dag. Het duurt niet eeuwig maar ik neem daar wel de tijd voor. Mooie kleding aan. Make-up op. Haren uit de war halen. Klaar. En geen verkleedpartij voor mij tussen ’s ochtends en ’s avonds meer. Behalve als ik naar een feestje ga.

Wat geeft het?

Ik voel me goed als ik er verzorgd uitzie. Wanneer je per ongeluk je spiegelbeeld ziet, gebeurt er iets in je onbewuste. Iets wat bepaalt hoe je jezelf ziet en hoe je over je uiterlijk en jezelf denkt. Dat heeft weer invloed op je zelfvertrouwen en zelf je houding.

Moet het dan niet comfortabel?

Ik voel mij goed als ik er verzorgd uitzie. En ik vind het ook belangrijk dat mijn kleding comfortabel zit. Niet te strak, niet te hard enzo. Kledingkeuze heeft in mijn geval (en ongetwijfeld in de jouwe ook) te maken met gelegenheid en hoe ik me voel en wat ik wil uitstralen en uitdragen. Voor mij is het daarnaast ook belangrijk dat kleding mij versterkt in wat ik wil bereiken.

Verstop je niet

Ik zie nog te vaak dat vrouwen zich in kleding verstoppen. Soms bewust, soms onbewust. Kleding kan een mooie powertool zijn, wanneer je weet hoe je het moet gebruiken.

En dan denk je misschien: “ach, ik voel me hier prettig in, jogging broek, slippers en een hoodie. Ze nemen mij maar voor wie ik ben. Als ze mij niet accepteren zoals ik ben, hun pech.”

Maar die eerste indruk heb je al gemaakt nog voordat je überhaupt in gesprek bent gegaan met je omgeving, nog voordat ze een kans hebben gekregen om jou te leren kennen.

Wat denk je dat het voor je zelfvertrouwen doet? Wanneer je je spiegelbeeld ziet, ook al is het per ongeluk, en je ziet er onverzorgd uit in je chill pakje. Wat doet dat met jouw zelfbeeld? Ik kan je zeggen, ook uit eigen ervaring, dat het je zelfbeeld negatief beïnvloedt. Laat je daarom adviseren, helpen om happy te zijn met je look en de juiste eerste indruk achter te laten.

Boek vandaag nog je gratis kickstartsessie naar meer zelfvertrouwen waarin ik jou drie persoonlijke tips geef die je meteen kunt toepassen.

Voor nu wens ik jou een hele fijne dag toe!

Met kleurrijke groet,

Veronika

Hallo

Ik ben Veronika

Mijn missie is daadkrachtige vrouwen door middel van kleur & kleding in hun kracht zetten zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Mijn visie: Ik ben ervan overtuigd dat uiterlijk en innerlijk niet los van elkaar staan. Dus elke vrouw, ongeacht hoe ze er uitziet en wat voor maten ze ook heeft, kan stralen.

Gratis e-book: ‘Maak meer impact met je uitstraling’

download_hier_jouw_ebook

Wil jij met je kapsel, make-up en kleding meer zelfvertrouwen uitstralen en de klanten naar je toe trekken die jij verlangt?

Download dan mijn gratis e-book vol Inspiratie en 8 praktische tips voor de ondernemende vrouw die zoekt naar een passende uitstraling.

Vraag jouw gratis e-book hier aan.