Selecteer een pagina

Welk figuur heb ik?

door | jan 8, 2020 | StylExperience blog

Ieder mens is uniek en ieder lichaam is dus ook anders gebouwd. Toch weten veel vrouwen niet welke lichaamsvorm bij hun figuur hoort. Het weten welk figuur je hebt kan van essentieel belang zijn wanneer je kleding koopt, zodat je geen miskopen meer doet. Ik vertel je waaraan je jouw lichaamsvorm kunt herkennen en hoe je deze het mooist kan laten uitkomen. Nieuwsgierig? Lees dan verder…

lichaamsvorm

Geen fruitmand maar letters

Ik ga geen appels of peren noemen. Vaak zijn het deze bekende fruitsoorten die benoemd worden als het om het vrouwelijke figuur gaat. Ik neem wel het alfabet. Er zijn een paar hoofdletters waarbij je meteen kunt zien om welk vorm het gaat. En een cijfer. Let wel, je kan ook een combinatie figuur hebben.

A

Heb je in verhouding tot het geheel platte buik, slanke taille en zijn jouw schouders smal en slank? Dan bestaat de kans dat jij een A figuur hebt. Jouw borsten zijn in verhouding kleiner en je bovenbenen, billen en dijen zijn vaak wat voller. Met een A figuur is het dan ook de kunst om het accent op jouw bovenlichaam te leggen. Op die manier zorg je ervoor dat het verschil tussen het bovenlichaam en onderlichaam kleiner lijkt.

Y

Vrouwen met een Y figuur hebben in verhouding bredere schouders en smallere heupen. Heb jij een Y figuur? Dan heb je waarschijnlijk ook grotere borsten en een kleinere bilpartij. Met een Y figuur kun je het beste het accent op jouw onderlijf leggen – billen en benen. Zo lijkt het alsof de verhoudingen van je lichaam in balans zijn.

H

Een H is vaak recht, met smalle heupen en een platte buik. Je taille, schouders en heupen zijn ongeveer even breed. Een H figuur heeft vaak ook wat kleinere borsten en een kleine bilpartij. H lichaamsvormen mogen dan ook voor subtiele taille kiezen. Dit doe je door getailleerde kleding te dragen. Rechte tunieken die je lichaam volgen, flatteren je figuur ook. Strak geknoopte ceintuur om je middel flatteert je figuur niet.

X

Heb jij een zandloper of een X figuur dan heb je vaak een smalle taille. En de heupen en schouders zijn ongeveer even breed. Accentueer je lichaamsvormen en leg het accent op de taille. Je kunt een riem gebruiken om extra accent toe te voegen.

O

Het O figuur heeft in verhouding een voller bovenlichaam, grotere borsten en een buikje. De benen zijn echter vaak slanker. Om je figuur meer in balans te krijgen kun je het beste het accent op je hals, decolleté en benen leggen. Draag geen accenten ter hoogte van je buik en al helemaal geen ceintuur. Licht getailleerde, open gedragen jasjes of vesten zullen je figuur flatteren.

8

Heb jij een zandloperfiguur maar ben je net iets voller, dan val jij onder de acht – vorm. Iemand met een acht figuur, heeft vaak in verhouding smalle taille. De heupen en schouders zijn ongeveer even breed. Accentueer je lichaamsvormen en leg het accent op de taille. Je kunt een riem gebruiken om extra accent toe te voegen. Soepel vallende stoffen vallen mooi om jouw rondingen heen en doen je figuur ten goede.

Tips en opdracht

Let op de horizontale en verticale lijnen. Horizontale lijnen kunnen optisch verbreden en verticale lijnen versmallen. Kijk nu eens in de spiegel en zoek de lijnen in je kleding, in je spiegelbeeld. Begin bij je hals. V-hals bijvoorbeeld valt eerder onder verticale lijn dan horizontale lijn. Draag je een open vest, dan kun je de verticale lijnen zien. Waar zie je de horizontale lijn? Taille van je rok of broek en waar eindigt je rok, zie je de horizontale lijn?

Zorg dat de horizontale lijnen nooit op de breedste punt eindigen. Zoals de lengte van je jas, wanneer je bredere heupen hebt, laat deze over je heupen heen vallen, of er net boven. Heb je slanke taille zet daar een horizontale lijn in door je rok hoger op te trekken. Heb je volle taille of een buikje, zorg dat je daar geen horizontale lijn creëert. En trek die strakke top niet over je billen heen als je die wil camoufleren, want je accentueert het daarmee.

Lijnen kun je creëren door contrasterende kleuren te dragen. Bijvoorbeeld een zwarte broek met witte blouse. Laat je blouse hangen over je broek. Waar je blouse eindigt, kun je de horizontale lijn zien. Stop een puntje van je blouse in je broek en je creëert een diagonale lijn dat optisch slanker en langer maakt.

Heb je genoten en wil je meer?

Het is van essentieel belang om te weten welk figuur je hebt om dé perfecte kleding te kunnen dragen. Kleding die bij je figuur past, die je flatteert maar ook kleding die vooral bij jou past. In mijn online Basis traject kan ik jou helpen om er elke dag op je best uit te zien. Je bespaart geld doordat je geen miskopen meer doet en tijd omdat je in twee seconden je outfit uit je kledingkast haalt.

 

Foto’s: Jacobus de Boer en Luis Quintero

Hallo

Ik ben Veronika

Mijn missie is daadkrachtige vrouwen door middel van kleur & kleding in hun kracht zetten zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Mijn visie: Ik ben ervan overtuigd dat uiterlijk en innerlijk niet los van elkaar staan. Dus elke vrouw, ongeacht hoe ze er uitziet en wat voor maten ze ook heeft, kan stralen.

Gratis e-book: ‘Maak meer impact met je uitstraling’

download_hier_jouw_ebook

Wil jij met je kapsel, make-up en kleding meer zelfvertrouwen uitstralen en de klanten naar je toe trekken die jij verlangt?

Download dan mijn gratis e-book vol Inspiratie en 8 praktische tips voor de ondernemende vrouw die zoekt naar een passende uitstraling.

Vraag jouw gratis e-book hier aan.